Tel:+36/76/900-118
Fax: +36/76/900-117

e-mail: info@mozisok.hu

Regisztráció

Korhatár piktogramok

 

Ahogyan az elektronikus médiában az új médiatörvény életbe lépése óta, úgy a mozikban vetített filmeknél is kötelező lett a 12-es, 16-os vagy 18-as karika mellett a 6 éven aluliak számára nem ajánlott kategória feltüntetése. Az új mozifilmes klasszifikáció és a jelzések feltüntetésének részletszabályait az év elején hatályba lépett filmtörvény alapján az NMHH elnökének rendelete határozza meg.

A hatóság célja a gyakorlatban jól alkalmazható, az érintettekkel együttműködésben készült szabályozás megalkotása volt, ezért tervezetét a társadalmi egyeztetésen túl a szakma képviselőivel is véleményeztette, és ennek tapasztalatait beépítette a végleges rendeletbe. Az új szabályok helyes alkalmazása és az önkéntes jogkövetés előmozdításának érdekében a rendelet életbe lépése után az NMHH Filmirodája szakmai tájékoztatót is tartott a filmforgalmazó és filmterjesztő cégek képviselői részére.

A módosult szabályozásnak köszönhetően a továbbiakban a néző nem találkozhat BA, azaz „besorolás alatt” jelöléssel a filmeken, valamint a filmajánlókon vagy más hirdetéseken sem. Ha ugyanis a filmnek még nincs végleges besorolása, akkor a filmforgalmazónak vagy filmterjesztőnek kell szaggatott vonalú korhatárkarikával ellátni az anyagokat átmenetileg, a „hatósági” besorolásig. Ennek eredményeként a film előtt vetített mozitrailerekből is kiderül, hogy mely korosztálynak lesz ajánlott a reklámozott filmalkotás megtekintése. Különösen hasznos ez például a kisgyermekes szülőknek, hiszen a korábbi BA-kategória értelemszerűen nem adott kellő tájékoztatást erre vonatkozóan. Így előfordulhatott, hogy a család a korhatárkarika nélküli mozielőzetes alapján kiválasztott film vetítése közben szembesült a gyermekekre ártalmas képekkel, jelenetekkel.

A módosított, 2012. január 1-je óta hatályos filmtörvény értelmében a filmterjesztők és filmforgalmazók tevékenységét az NMHH keretében működő Nemzeti Filmiroda ellenőrzi. A hatóság kiemelten fontos küldetésének tartja a kiskorúak egészséges lelki-szellemi fejlődésének védelmét, és célja, hogy segítse és megkönnyítse a gyermekeket védő szabályok helyes alkalmazását a forgalmazók és a mozik számára. Ezért a különböző felületeken egységesen használható jelzéseket a Filmiroda a kapcsolódó arculati kézikönyv formájában teszi elérhetővé az érintettek számára.

Kézikönyv a filmalkotások korhatár szerinti megjelölésének feltételeiről és a korhatár besorolási kategóriák feltüntetésének módjairól 18 MB

A korhatár-besorolást jelző piktogramok png-, ai- illetve jpg-formátumban
140,7 MB